субота, 20 јула

Političari i epidemija: Pismo koje boli

Političari i epidemija: Pismo koje boli

Više od 1.200 lekara podržalo je otvoreno pismo upućeno Vladi Srbije u kome se traži smena Kriznog štaba, i to naravno boli. Predsednik Aleksandar Vučić ovaj potez lekara i ukazivanje na katastrofalne uslove u kojima leče i pomažu pacijentima ( ne samo u borbi protiv korona virusa ) prokomentarisao je kao  „iživljavanje nad najboljim lekarima u Srbiji“.

Foto: Aleksandar Vućić/Novi Pazar/Respiratori/Screenshot

Od kako se pojavilo pismo u javnosti,  grupe lekara „Ujedinjeni protiv kovida“, s druge strane počelo je omalovažavanje ovih ljudi, i to ni manje ni više nego od njihovih kolega.

Prvo je doktorka Darija Kisić Tepavčević, članica Kriznog štaba, dovela u pitanje kompetentnosti njenih kolega, rekla je da pretpostavlja da kolege koje su se potpisale pismo imaju znanje i razumeju se u virusologiju i epidemiologiju, ali da među potpisnicima nema doktora iz te oblasti. Izrazila je nadu da će mnogi od njih povući svoj potpis. Ali, dogodio se suprotan efekat, naročito posle izjave ministra zdravlja Zlatibora Lončara.

Foto: Darija Kisić Tepavčević / N1 / Screenshot

Naime, ministar Lončar je rekao da je otvoreno pismo lekara deo političke igre koju vodi opozicija koja nije učestvovala na poslednjim izborima ili je tamo imala loše rezultate.  On je dodao da su se njemu javila pet lekara sa tog spiska, koji su hteli da povuku potpis.

Međutim, ove izjave zvaničnika samo su dovele do kontra efekta, te je broj potpisnika otvorenog pisma prešao cifru od 1.200, i još uvek raste.

Foto: Zlatibor Lončar / TV Happy / Screenshot

Nije ovo prvi put od početka pandemije virusa da imamo dve strane. Jednu koja ukazuje na probleme, i drugu, koja iz sata u sat daje protivrečne informacije, posebno na konferencijama za novinare u 15 sati, svakog dana na svim televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

Primera radi, u Nemačkoj, kako saznaje Media Start Info, nema nikakvih javnih istupanja političara i ministara od po dva sata na televizijama, koji će govoriti šta su uradili, koliko je „ljudi mrtvo“ kako kažu ministar Zlatibor Lončar i predsednik Srbije Aleksandar Vučić (pristojiniji izraz je preminulo/ih). Nema spinovanja informacija, davanja kojekakvih sumnjivih brojki , već su samo iznete mere zaštite kojih građani treba da se pridržavaju.

Foto: Al Džazira/Youtube/Screenshot

Kod nas je cirkus uvek potreban, pa i u najtežim situacijama, jer se na taj način građanima odvraća pažnja od mnogih problema ( pitanje Kosova, poskupljenje struje, sečenje šuma, afere…), sa kojima se suočavaju iz dana u dan, plus Kovid-19.

Zbog toga i ne treba da čudi što smeta otvoreno pismo lekara, jer svaki vid drugačijeg (realnog) mišljenja nije poželjno, već to članovi Kriznog štaba i vladajuće klike smatraju kao otvoren politički napad, i odmah jednu priču koja nije iz oblasti politike, usmere na to polje. Jer političar i lekar su dva potpuno različita zanimanja, treba li to neko da im kaže?

Foto: Lekari/Korona virus/Screenshot Nova S

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *