субота, 20 јула

Spomenik Stefanu Nemanji: „Simbol urušavanja kosmopolitskog Beograda“

Spomenik Stefanu Nemanji: „Simbol urušavanja kosmopolitskog Beograda“

Spomenik srpskom županu Stefanu Nemanji stiže iz Rusije u Beograd, i on će biti postavljen na Savski trg, koji će kompletno biti završen do kraja ove godine. Međutim, nekima se to dopada, ali i i onh građana koji negoduju.

Četiri kamiona sa delovima spomenika već su na putu ka Srbiji,  a već znamo da je on visok 23 metra i težak 68 tona. Izradio ga je ruski skulptor Aleksandar Rukavišnjikov.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je tim povodom je to još jedan važan korak u ulepšavanju Beograda, kao nosioca domaćeg turizma sa više od trećine turističkih kapaciteta Srbije. On je takođe izjavio da je Savski trg najveći u Srbiji i da su radovi vredni 18 miliona evra.

– Trg obuhvata 20.000 kvadrata prostora, i 12.000 kvadrata saobraćajnica, istako je Vučić.

Međutim, ima i onih koji smatraju da ovaj spomenik narušava sliku moderne Srbije. Naime, istoričarka Radina Vučetić rekla je za nedeljnik NIN da je „ovaj nesrećni Stefan Nemanja od 23 metra“ na simboličkom nivou najvidljivija slika ururšavanja nekada kosmopolitskog Beograda.

Istoričarka dodaje da samo nekoliko dana posle smrti vajara Miodraga Živkovića ( koji je dao ostavku na mesto člana žirija za spomenik Stefanu Nemanji), spomenik Stefanu Nemanji deluje kao nadgrobni spomenik modernizmu, kosmpolitizmu, umetnosti, struci, ali i kao nadgrobni spomenik modernoj Srbiji, predočila je Vučetić.

– Postavljanje spomenika Stefanu Nemanji, predstavlja povlačenje jedne suverene estetike, ali i etike, pred poplavom neoradikalskog kiča – smatra Vučetić i zaključuje da „nestaju ljudi struke, od integriteta, s kičmom, a ostaje bašibozluk, primitivni i ratnohuškački.

Izvor: NIN/MSI

Foto: Marko Stojanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *