субота, 20 јула

Test vakcina protiv korone sa Oksforda izazvala neurološki poremećaj

Test vakcina protiv korone sa Oksforda izazvala neurološki poremećaj

Univerzitet Oksford objavio je da je privremeno prekinuo ispitivanje vakcine koju razvija u saradnji sa farmaceutskim divom AstraZenecom zbog bolesti ispitanika u Britaniji.

Naime, razlog privremenog prekida treće faze ispitivanja jednog od favorita za vakcinu protiv novog koronavirusa je transverzalni mijelitis, neurološki poremećaj izazvan upalom kičmene moždine kod jednog ispitanika, prenosi BBC. AstraZeneca opisala je prekid kao „rutinski“, a bolest kao „neobjašnjenu“.

Ishodi ispitivanja raznih mogućih vakcina širom sveta pomno se prate, a vakcina AstraZenece i Oksforda smatra se snažnim kandidatom u globalnoj utakmici.

Nakon uspešne prve i druge faze ispitivanja pojačane su nade da bi ta vakcina moglo da bude jedna od prvih na tržištu.

Treća faza ispitivanja proteklih nedelja obuhvatila je oko 30.000 ispitanika u SAD, Velikoj Britaniji, Brazilu i Južnoj Africi.

U trećoj fazi ispitivanja potvrđuje se delotvornost vakcine i njegova sigurnost, odnosno da li ima negativne posledice na zdravlje i obuhvata na hiljade ispitanika i može da traje nekoliko godina.

„New York Times“ izvestio je da se kod dobrovoljca u britanskoj grupi ispitanika pojavio transverzalni mijelitis, upalni sindrom koji pogađa kičmenu moždinu i koji može biti rezultat virusne infekcije.

Izvor: N1

Foto: Pixabay.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *