понедељак, 27 маја

Vučić: „Srbija sada ne bi bila deo EU ni da je ispunila sve uslove“

Vučić: „Srbija sada ne bi bila deo EU ni da je ispunila sve uslove“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Brdu kraj Kranja, u Sloveniji, da je na samitu Procesa Brdo-Brioni bilo govora o promeni granica unutar regiona, ali da se Srbija zalaže za granice koje su utvrđene u Ujedinjenim nacijama.

– Srbija se oduvek zalaže za princip poštovanja i nemenjanja granica priznatih od UN. Neki misle da ne treba da se menjaju granice onako kako se njima sviđa, a mi mislimo da ne treba da se menjaju u skladu sa pravilima koje su ustanovile UN  – rekao je Vučić 17. maja nakon samita Procesa Brdo-Brioni.

Na samitu Procesa Brdo-Brioni učestvovali su predsednici Slovenije, Hrvatske i zapadnobalkanske šestorke, a na sastanku je bilo reči i o evrointegraciji regiona.

– Pominje se kako bi trebalo da se brišu granice unutar regiona kako bismo imali slobodniji protok ljudi, robe, kapitala i usluga i to je dobro. Mnogo toga dobrog ima u zaključcima. Da li smo mogli oko svega da se dogovorimo – naravno da nismo – rekao je Vučić dodao da je zadovoljan što su svi osim Prištine uspeli da se dogovore.

– Postignut je konsenzus da se ceo region nalazi na evropskom putu i da bi trebalo zajednički da radimo. Podržali smo namere, želje i pretenzije drugih na Zapadnom Balkanu i za otvaranje datuma za pregovore i za viznu liberalizaciju“ – rekao je predsednik Srbije novinarima.

Vučić je rekao da Srbija sada ne bi bila deo Evropske unije ni da je ispunila sve uslove, jer je „realna situacija u Evropi takva da postoji zamor od proširenja, realna situacija i u našem regionu je da nije mali zamor od priče o svemu tome“.

– Ali naš je posao da budemo na evropskom putu jer je to najbolje za sve nas na Zapadnom Balkanu – istakao je Vučić i dodao da je prijem tih zemalja u EU neizvestan, ali da je „posao Srbije da raste što brže“.

Dijalog s Prištinom bi, rekao je, trebalo da se nastavi, ali za to mora da postoji volja jer „ako dođete i kažete:  – Mora da bude kako ja kažem i nikako drugačije!’, onda to obično bude nikako – rekao je predsednik.

Vučić je posle samita u Sloveniji otputovao za Brisel gde će se danas tokom popodneva sastati s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Izvor: Euractiv.rs/Beta

Foto: Samit Procesa Brdo-Brioni/Screenshot

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *