субота, 20 јула

Vukić: „Bavio sam se istorijskim događajima koje niko do sada nije obradio“

Vukić: „Bavio sam se istorijskim događajima koje niko do sada nije obradio“

Istorijski roman „Ovenčani slavom“ autora Dalibora Vukića u izdanju Liberland Art, zaintrigirao je čitalačku publiku i doživeo  veliki uspeh odmah po izlasku iz štampe.

Za nepuna tri meseca, prvo izdanje romana koji obrađuje srpsku, grčku, ali i tursku istoriju je rasprodat, a i drugo izdanje se približava na 50 odsto prodatih primeraka od ukupnog tiraža.

Za naš portal, autor romana govori po čemu je specifično ovo delo:

– Bavio sam se istorijskim događajima koje niko do sada kroz roman nije obradio. Koristio sam pisanija našeg arhiepiskopa Danila Drugog od pre 700 godina iz dela „Životi kraljeva i arhiepiskopa srpskih“ , koji su bili osnova istraživanja svih istoričara za doba kralja Milutina. Nikako nisam mogao da predvidim da će većina onih koji su pročitali roman tražiti nastavak, ali i ekranizaciju istog”.

Vukićev roman je prema mišljenju čitalaca jedan od onih koji treba ekranizovati u formi filma ili televizijske serije,  jer je dobio epitete da je “vanvremenski” i da “budi u čitaocu veru, nadu i nacionalni ponos, a pošto je istorijski, edukativan je i opisuje događaje o kojima naš narod gotovo ništa ne zna“.

 “Prijatno su me iznenadili svi pozitivni komentari, a što se tiče negativnih, za sada ih nisam primetio, osim ako smatramo kao zamerku činjenicu da je roman mogao da bude na više stranica”, kaže Vukić.

Dodaje da je mišljenja  da se treba držati kvaliteta, a da je posebno odgovornost velika pisati istorijski roman i prikazati čitaocima što vernije prilike u društvu u vremenu u kome se dešava radnja romana.

“Na kraju kako se odvijao proces pisanja i pod kojim uslovima, kakvi su se ‘znakovi pored puta’ ukazivali je neka druga priča, ali zatvorio bih ove redove poslednjim saznanjem do koga sam došao putem medija nakon izlaska romana na svetlost dana, a to je činjenica da se ove godine obeležava 700 godina od smrti kralja Milutina. Slučajnost? Prosudite sami”, ističe Vukić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *