четвртак, 18 јула

Zelena tranzicija: Neophodno bolje razumevanje klimatske i ekonomske krize

Zelena tranzicija: Neophodno bolje razumevanje klimatske i ekonomske krize

Nekoliko desetina učesnika i gledalaca sa tri kontinenta provelo je četiri dana u diskusijama o ekstraktivizmu, neokolonijalizmu i mogućnostima za pravednu zelenu tranziciju u okviru Akademije Zeleni evropski horizonti i poseti Loznici i Gornjim Nedeljicama.

Da li je dobro da se izrabljuju prirodna dobra, i da li bi moglo da se živi i radi drugačije da bi bilo bolje, pa da bude i dobara za sve i dobro za sve? To su samo neka od pitanja na koja se tražio odgovor na trodnevnoj Akademiji „Zeleni evropski horizonti: Dobro za sve“ koja je održana od 15. do 17. februara u Beogradu, navodi se u saopštenju, prenosi Resurs Centar.

Prvi dan Akademije, 15. februar, bio je posvećen međusobnom upoznavanju aktivistkinja i aktivista sa tri kontinenta, i razmeni iskustava i perspektiva koje se tiču zelene tranzicije i ekstraktivizma. U radnim sastancima koji su održani u Prostoru Miljenko Dereta učestvovalo je oko 40 učesnica i učesnika iz Sjedinjenih Američkih Država, Perua, Irske, Portugala, Bosne i Hercegovine, Grčke i različitih krajeva Srbije.

Akademija je za publiku otvorena 16. februara, bogatim javnim programom koji je mogao da se uživo prati u Dereti, a onlajn putem društvenih mreža. Žaklina Živković, izvršna direktorka Polekola, je u uvodnom obraćanju skrenula pažnju na urgentnost istorijskog trenutka i potrebu da razumemo procese sa kojima se suočavamo da bismo u njima odgovorno i osnaženo učestvovali. Programska direktorka Polekola, Iva Marković, uključila se video obraćanjem iz Univerziteta u Saseksu i kratkim intervjuima sa tamošnjim kolegama koji su izneli svoje viđenje ekstraktivizma.

Kako su organizatori i ranije naglašavali, neophodno je da bolje razumemo kako klimatsku i ekonomsku krizu u kojoj smo se zatekli, te procese koje dominantni akteri na globalnom nivou promovišu kao sredstva za njihovo rešavanje, tako i ono „šta se valja iza brda“, odnosno problematičnost ponuđenih rešenja i, na kraju ali ne najmanje važno, moguće alternative. Upravo ovim temama su bila posvećena dva prva predavanja i prateće diskusije.

Izvor: Resurs centar

Foto/naslovna: Pixabay.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *