четвртак, 18 јула

Žena od koje se mnogo očekuje: Kamala Haris buduća potpredsednica SAD-a

Žena od koje se mnogo očekuje: Kamala Haris buduća potpredsednica SAD-a

Kamala Haris biće prva žena potpredsednica Sjedinjenih Američkih Država, prva Afroamerikanka i prva Amerikanka azijskog porekla na tom položaju, što je javnost označila kao istorijski događaj.

Naime, za sve manje vidljivu demokratiju u svetu i prava žena, ovo je bez sumnje jedan tračak nade da su žene još uvek tu, u visokoj politici. Na društvenim mrežama sve su češći komentari kako će ova dama biti prva američka predsednica jednog dana, ali, da li će to biti tako, pokazaće godine pred nama. Do tada da bolje upoznamo Kamalu Haris, žene od koje se mnogo očekuje u američkoj politici, ali i na globalnom planu.

Rođena je 20. oktobra 1964. godine u Oklendu u Kaliforniji, a još kao dete učestvovala je u demonstracijama za ljudska prava i pevala u horu baptističke crkve. Njena majka Šajamala emigrirala je iz Indije kako bi studirala Berkli, gde je srela Kamalinog oca Donalda, poreklom sa Jamajke. Njeni roditelji bili su istraživač i profesor ekonomije, ali su i Kamala i njena sestra Maja odgajane na hinduističkoj tradiciji i svake godine su sa roditeljima posećivale Indiju. Kada je imala sedam godina roditelji su joj se razveli, a pet godina kasnije preselila se sa majkom i sestrom u Kvebek u Kanadi gde je naučila da govori francuski jezik.

Kada je došlo vreme za studije, vratila se u SAD gde je upisala Univerzitet Harvard u Vašingtonu, gde je vrlo brzo ušla u Veće studenata i debatni tim. Diplomirala je na kalifornijskom Univerzitetu prava Hastings. Karijeru je započela 1990. godine kao zamenik okružnog tužioca u okrugu Alameda, nakon osam godina postala je advokat krivične jedinice u okružnom tužilaštvu u San Francisku, a 2000. godine imenovana je za šefa tog odeljenja i osnovala prvi Državni biro za dečiju pravdu.

Kamala Haris 2003. godine postaje okružni tužilac u San Francisku, a 2010. godine postaje prvi državni tužilac Afroamerikanka u Kaliforniji. Nakon predsedničkih izbora 2016. godine Haris postaje druga Afroamerikanka i prva Južnoazijska Amerikanka koja je osvojila mesto u Senatu SAD. Tokom rada u Senatu postala je član Odbora za nacionalnu bezbednost i vladine poslove komore, Odbora za obaveštajne poslove, Odbora za pravosuđe i Odbora za budžet.

Kandidaturu za američke predsedničke izbore 2020. najavila je na Dan Martina Lutera Kinga mlađeg 2019. godine, ali je odustala od trke pre kraja godine.

U avgustu 2020. Džo Bajden najavio je Kamalu Harisa za svog potpredsedničkog kandidata. Kako se navodi, njeno iskustvo u krivičnom pravosuđu moglo bi da bude od koristi Bajdenovoj administraciji u borbi za rasnu jednakost i reformiu policije, prenosi Rojters. Haris je udata za advokata Daglasa Emhofa, koji iz prethodne veze ima dve ćerke.

U neka od njenih dostignuća spada to što je uspela da izvuče iz Vol Strita 25 milijardi dolara kako bi nadoknadila štetu vlasnicima kuća u Kaliforniji nakon finansijske krize, dobila je nagodbu od 1,1 milijardu dolara protiv profitnog lanca koledža zbog optužbi za predatorske i ilegalne prakse, a postala je i glas borbe protiv Donalda Trampa.

Poznata je i po tome što je podržala nekoliko progresivnih politika, uključujući i Zdravstvenu zaštitu za sve i reviziju ICE.

Izvor: Novosti.rs/MSI

Foto/Cover: Kamala Haris/Youtube/Screenshot

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *