четвртак, 13 јуна

Gledali smo na 48. FEST-u: Filmovi koji ne mogu da vas razočaraju (I deo)

Gledali smo na 48. FEST-u: Filmovi koji ne mogu da vas razočaraju  (I deo)

Međunarodni filmski festival 48. FEST je na polovini svog putovanja, te ćemo kratko prokomentarisati filmove koje smo imali priliku da pogledamo u prvih pet dana festivala. Većina filmova koje smo pogledali obrađuju socijalne, porodične, religijske teme. Ne može se reći za bilo koji od filmova koje smo pogledali da nije kvalitetan, daleko od toga, kvalitet određuju nijanse.

Film „Otac“ Srdana Golubovića opravdao je očekivanja i postavio se kao jedan od najjačih filmova na ovogodišnjem Festu. Glumac Goran Bogdan je definitvno jedan od najboljih u svojoj branši u regionu, i šire. O ovoj priči već smo pisali, da se ne ponavljamo, ovaj film je sa naznakom „pod obavezno pogledati“.

otac-3546059
Foto: Film „Otac“/ Youtube / Screenshot

Brazilsko – nemački film „Nevidljivi život“ je priča o dve  sestre koje života razdvaja, i one pokušavaju da se opet sretnu. Naime, priča je smeštena u Rio de Žaneiro pedesetih godina prošlog veka, i pokazuje sve različitosti jednog klasnog društva, ali i patrijarhalni sistem, odnos prema ženama iz tog vremena. Odlična priča sa veoma zanimljivim krajem.

Poslednje ostvarenje čuvenog reditelja Džima Džarmuša „Mrtvi ne umiru“. Ukoliko volite zombije, izvolite. Moglo je to mnogo bolje.

Veoma zanimljiva priča u filmu „Dajte mi slobodu“ govori o mladiću poreklom iz Rusije koji živi u Sjedinjenim Američkim Državama i pomaže osobama sa invaliditetom. Film obiluje komičnim momentima, iako je zapravo realistična drama.

„Telo Hristovo“, poljski film je za svaku preporuku. Šta se dešava kada bivši pritvorenik u popravnom domu odluči da postane pop svojom voljom?  Film je zasnovan na istinitom događaju, i pokazuje odnos autoriteta i šta sve pojedinac može da uradi kada ima vrstu moći, u ovom slučaju religijsku.

telo-hristovo-7258962
Foto: „Telo Hristovo“/Youtube/Screenshot

Norveški film „Čuvajte se dece“ preispituje odnose ljudi u jednom malom gradu, nakon što se desi tragedija, smrt  učenika u jednoj osnovnoj školi. Mnoge tajne izlaze na videlo i odnosi koji su bili harmonični dovode se u pitanje.

Kako je došlo do atentata na bivšeg izraelskog premijera Jicaka Rabina pogledajte u filmu „Podstrekivanje“. Ovaj igrano – dokumentarni film u prvi plan stavlja izvršioca atentata mladog  studenta prava Jigala Amira.  Za sve one koji nisu upućeni detaljnije u ove događaje, ovaj film može da im bude vodič o tome šta je prethodilo ovom atentatu.

Sudanska filmska produkcija ima samo osam filmova.  Jedan od njih je  „Umrećeš u dvadesetoj“. Film pun kontrasta, verno prikazuje običaje i verovanja jednog naroda. Osim glavno lika Muzalema, uloga njegove majke je veoma dobro postavljena u ovom ostvarenju, koja žali svog živog sina još od njegovog rođenja, i veruje da će smrt doći po njega kada napuni 20 godina.

Ostvarenje „Radoznala“ o francuskom fotografu koji seksualno iskorišćava svoje  modele, sve do trenutka dok se iskreno ne zaljubi.  Film je veoma „slobodan“, te nam je pomalo neshvatljivo da su roditelji poveli svoju decu.

Saudijski film „Idealni kandidat“ govori o mladoj doktorki koja se igrom slučaja kandiduje za mesto u Savetu opštine grada u kome živi. Film prikazuje položaj žene u svetu gde muškarci vladaju i odlučuju u njeno ime, ugroženost njenih prava na slobodu govora, mišljenja, pa i rada.

idealni-kandidat-6484441
Foto: „Idealni kandidat“/Youtube/Screenshot

Zanimljiva priča o dve žene koje kriju svoju ljubav prikazana je u filmu „Nas dve“. Šta se dešava sa njihovim planovima kada jedna od njih doživi moždani udar i koje sve tajne izlaze na videlo, pogledajte u ovom pre svega odličnom „glumačkom“ filmu.

Čuvene francuske glumice Žilijet Binoš i Katrin Denev zajedno na filmu. To ne može da bude promašaj. Film „Istina“ je za svaku preporuku. Odnos majke i ćerke je u prvom planu. Katrin Denev igra glumicu na kraju svoje karijere i problem nastaje kada objavljuje svoje memoare. Dolazak njene ćerke koju  tumači Žilijet Binoš otkriva istinske događaje i odnose majke i ćerke. Treba reći da je i Itan Houk ostvario zanimljivu ulogu, kao i ostali članove ekipe.

I na kraju za ovaj presek izdvajamo film „Počasni gost“. Početak filma je poptuno drugačiji od onog što nas čeka nakon dvadesetog minuta. Interesantna priča o čoveku čiji život balansira između tri žene – supruge, ljubavnice i ćerke.

Više detalja ovim filmovima, kao i raspored prikazivanja, možete pogledati na sajtu Festa. Mi nastavljamo da uživamo u dobrim filmovima do kraja festivala, 8. marta. Izbor je naravno  samo vaš koje ćete ostvarenje pogledati iz celokupnog programa festivala.

Vidimo se na Festu! 

Foto/Cover: „Istina“/ Youtube/Screenshot

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *