четвртак, 18 јула

„Dolina jeze“ centralni pozorišni događaj Bitef – Prologa

„Dolina jeze“ centralni pozorišni događaj Bitef – Prologa

Centralni pozorišni događaj Bitef–Prologa biće izvođenje predstave Dolina jeze u režiji Štefana Kegija i koprodukciji trupe Rimini protokol i  Minhener kameršpile.

Dolina jeze je bila jedna od nosećih predstava koncepta 54. Bitefa, koji se zasnivao na pojmovima transhumanizma i posthumanizma na tematskom i preispitivanjem živog scenskog prisustva na estetskom planu, odnosno dehumanizacijom izvođača u koreografskom smislu, kao i upotrebom robota, dronova i avatara u pozorišnim predstavama. Ova predstava-predavanje za centralnog junaka ima humanoidnog robota, repliku pisca Tomasa Melea, koji usled bipolarnog poremećaj ličnosti ima strah od javnog nastupa, te ga replika zamenjuje.

Zbog ograničenog broja sedišta u sali Bitef teatra, Dolina jeze će imati tri izvođenja.  Biće prenošena na ekranu na Skveru Mire Trailović u Bitef gradu i imaće emitovanje na drugom programu Radio televizije Srbije.

Štefan Kegikao jedan od najznačajnijih svetskih pozorišnih umetnika i pozorišni kolektiv Rimini Protokol dobro su poznati Bitefovoj publici. Na 52. Bitefu gostovali su sa predstavom Zaostavština, komadi bez ljudi i osvojili Grand prix  „Mira Trailović’’ za najbolju predstavu u celini, kao i Politikinu nagradu za najbolju režiju. Prošle godine, u okviru 53. Bitefa, izvedena je predstava Rimini Protokola Beograd na daljinski.

Bitef–Prolog, svojevrsna najava 54. Bitefa koji je odložen za sledeću godinu i realizovaće se zajedno sa 55. izdanjem festivala, održaće se u Beogradu od 12. do 14. septembra 2020. godine.

Dolina Jeze, photo: Gabriela Neeb

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *